Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Karantena
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Zdravje in nega
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Ali ste se držali 2-3 tedenske karantene pri vaših prašičkih?
da, seveda sem se
36%
 36%  [ 13 ]
ne, sploh nisem vedel/a da je to potrebno
16%
 16%  [ 6 ]
ne, saj se mi to zdi nepotrebno
11%
 11%  [ 4 ]
ne, žal ne
30%
 30%  [ 11 ]
ne spomnim se več
5%
 5%  [ 2 ]
Skupaj glasov : 36

Avtor Sporočilo
Maja
Administrator foruma


Pridružen/-a: 08.12. 2008, 12:48
Prispevkov: 401
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2009 20:32    Naslov sporočila: Karantena Odgovori s citatom

No, sedaj bi pa jaz rada vprašala vse člane foruma, ki imajo več prašičkov ali pa so jih imeli - koliko se vas je dejansko držalo 2-3 tedenske karantene, če ste enega ali več prašičkov kupili naknadno? Ste imeli novega prašička dejansko v drugi kletki, v drugi sobi, stran od starega prašička? Ste ga kdaj spustili ven po stanovanju iz karantenske kletke?
_________________
Maja

www.pernati-prijatelji.com


Nazadnje urejal/a Maja 05 Apr 2009 15:11; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Astra
Pujsoodvisnik


Pridružen/-a: 19.05. 2008, 22:24
Prispevkov: 1060

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2009 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No jaz priznam... v tistem trenutku ko je Bela prišla k nam sem pozabila malo na karenteno. Bila je sicer pregledana pri veterinarju, in imela sem ju imeti ločena (saj je bila sveže šivana, pa da je nebi Pit kaj naskakoval).

No ampak se ni izšlo, ko sta pujsa videla da sta dva se jima je dobesedno utrgalo. Prvo noč sem ju imela sicer ločeno (Belo kar v spalnici v eni ogromni škatli), ampak Pit je celo noč jokal in norel. Zjutraj sem ju dala v isto sobo, sem upala da se bo pujs kaj umiril, pa se je obema mešalo...

Tako, da je bilo za Beline šive bolje, da sta bila skupaj, ker ko je slišala Pitov glas se je hotela kar vreči iz škatle (pa je bila kar globoka), tako je skakala, da me je skrbelo da si bo šive potrgala.

Ja pri nas se je na srečo dobro izteklo... Pujsa se imata rada od prvega stika (no ja če ima Pit obdobja naskakovanja, takrat se Bela malo razjezi).

In če bi hotela taskrat imeti karanteno, bi mogla to izpeljati tako, da pujsa sploh nebi vedela eden za drugega, jaz pa sem Pitu takoj pokazala Belo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kebi
Pujsoznalec


Pridružen/-a: 19.11. 2008, 21:00
Prispevkov: 110
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2009 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm.. mislim da bi v anketi prišel prav še kak odgovor. Recimo pri nas smo se dobro zavedali pomena karantene, pa se je nismo držali, seveda ne zato, ker se nam ne bi zdela potrebna, ampak iz drugih razlogov. Zato zelo težko oz. ne morem dati pikice niti k drugemu niti k tretjemu odgovoru.
Zakaj se nismo držali? Dolga zgodba... splet okoliščin, ki nas je privedel do takšne odločitve, čeprav meni ni bila najljubša, ampak smo presodili, da je zaradi vsega skupaj najustreznejša.
Drugače pa naj povem, da karanteno vsekakor podpiram in jo toplo priporočam vsem, ki imajo namen uvesti novega pujska. Pri nas se je izkazalo tako, da je na videz zdrav in zelo živahen mladiček s sabo prinesel dodatno darilce, garje. Sicer je do izbruha prišlo šele po nekaj mesecih, pa vendar. Mislim da je tudi na tem forumu nekaj podobnih zgodb, ki samo potrjujejo primernost (nujnost) karantene.

Aha.. že vidim še en nov odgovor. Sem očitno predolgo pisala Smile!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zombi&Biba
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.02. 2008, 17:52
Prispevkov: 1545

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2009 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jah jaz sem na žalost 2x prinesla domov bolezen in okužila celotno pujsjo družino. Me prvič ni izučilo, drugič me pa sigurno je!
_________________
Album mojih srčkov: http://picasaweb.google.si/morski.prasicki

Ta forum pripada spletni strani: http://morskiprasicki.atspace.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TikaTaka
Pujsoobsedenec


Pridružen/-a: 15.04. 2008, 11:14
Prispevkov: 966

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2009 23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem imela veliko srečo, da ni nič narobe.
Nisem imela pujsik narazen. Tvegala sem, ker je nova pujska prišla od veterinarja, hkrati pa je bilo žalostno videti drugo - samo, ko ji je sestrica umrla.
Kot rečeno - tvegala sem in imela redko srečo. Jaz sem tista izjema, ki potrjuje pravilo... tok-tok na les.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aba
Pujsogenij


Pridružen/-a: 28.07. 2008, 15:27
Prispevkov: 481

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2009 09:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo imeli karanteno 14 dni, tudi kletka je bila v drugi sobi, ko smo božali eno ali drugo smo si obvezno umili roke in menjali bluzo... Confused
Skratka smo komplicirali.
Vse je bilo super, pujsi zdravi, le razumeli se nista čisto tako, kot sem jaz pričakovala Shocked
Ampak, sedaj pa že gre Very Happy -po treh mesecih Confused

Čeprav kot sem že nekoč napisala; poznam ljudi, ki imajo pujse skupaj z zajčki, ki jim dajo jesti kar pač je pri roki, ni ne duha ne sluha o kakšnih komoditetah,...in še in še, pa so pujski zdravi, dolgo živijo...nič komplikacij..
Verjetno zavisi tudi precej od genov, eni so pač bolj podvrženi in občutljivi, drugi manj.

No, ampak, da ne bo pomote, moje mnenje še vedno ostaja:
če imaš žival, moraš zanjo skrbeti tako kot naj bi se zanjo skrbelo.

Naši pujsiki:
http://abaluna.moj-album.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilimami
Pujsogenij


Pridružen/-a: 07.03. 2009, 05:45
Prispevkov: 412
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2009 14:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šele zdaj se oglašam jaz, razlog zaradi kogar se je tudi odprla ta tema (anketa). Pravzaprav sem si morala res vzeti čas za premislek, predihati...ukrepati kolikor se je še dalo...vse ostalo bomo pa videli.

Absolutno sem za to, da se vzpostavi karantena za nove živalce. Tudi mi je zelo zelo žal da tega nisem storila, ampak zdaj je kar je.

Sem že pred časom povedala da sodelujem na nemškem forumu o morskih prašičkih. In kolikor so oni "mahnjeni" na te živalce...toliko kolikor pozornosti jim posvečajo in toliko kolikor se borijo za njihove pravice, toliko malo pozornosti polagajo karanteni. Seveda bi bilo prav, pravijo, samo človek mora poznati tudi slabosti teh 3-tedenskih karanten.

Karantena ja! Ampak samo če so izpolnjeni prav vsi pogoji za karanteno.
Karantena je tako močna kot veriga...to pomeni kot najšibkejši člen v njej.
Popolna izolacija v drugem prostoru, zelo močna zavest vseh članov družine, vključno z otroci..to pomeni razkuževanje!!! rok ob eventuelnem prehajanu od izolirane živalce k drugim. Bolezni ki so najbolj prenosljive tako pri ljudeh in živalih, se v 99% prenašajo kontaktno ali pa kapljično. Tri tedne je zelo dolga doba za živalco ki si jo vzel mamici ali starejšo, ki je bila navajena živeti v tropu in ki voha, da je nekje v bližini eden ali več sorodnikov njegove vrste. Stres je eden izmed najpogostejših dejavnikov aktiviranja bakterij, virusov in raznoraznih klic v telesu tako živali in človeka, ki so v njem ves čas prisotne , a ne zboli(mo) -jo, zato ker je (naš) živalski imunski sistem dovolj močan.
Ugotavljali so, da je dosti več živalic obolelo v izolaciji, kot pa tiste ki so jih združili brez nje. Seveda je lahko vse skupaj goli slučaj, ampak mislim da je nekaj na tem.

Danes sem Šahi peljala k živinozdravniku...pregledali so jo...ocenili kot zelo zdravo punco...po poklicni etiki obžalovali da se nisem držala karantene, ampak se popolnoma strinjali z navedenimi dejstvi.
Dobila sem kapljice (drage kot žafran) z vsemi vitamini in minerali,ki jih živalicam dajejo kadar zbolijo in to zgolj za preventivo.


Še isti večer bojev za teritorij sem jima postavila nov teren za spoznavanje v sinovi sobi (drugače jih imam v dnevni, s prostim izhodom).
Vse nevtralno...ograjice, posode, wc, podloga, skratka ničesar kar bi kakorkoli dišalo po Šejki. In res je funkcioniralo...brez borb, brez užaljenosti, brez vsega...Šejki se je strinjala z njo ,Šahi je oživela in čez nekaj minut sta se že stiskali ena ob drugo...Pri večerji sta že jedli isti list solate in že nagajali ena drugi...oz. tamajhna je bolj nagajiva.

Zdaj upam in res držim pesti, da me napeljevanje k temu da punci neizogibno zbližam, ne glede na to kaj se bo z njima dogajalo, ne bo stalo kakšnih dolgotrajnih tegob.
_________________
Naše pupe: (ŠEJKI;ŠAHI;ŠNELI) poba ŠPIK in ŠERI
http://www.mojalbum.com/tilimami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2009 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tilimami je napisal/a:
Šele zdaj se oglašam jaz, razlog zaradi kogar se je tudi odprla ta tema (anketa).
Ah ne, po mojem nisi razlog, da se je odprla tale anketa. Maja bo namreč v kratkem na svojo stran dala več podrobnosti o karanteni in je zato (sklepam) odprla tole anketo.
Tam bo karantena tudi bolj podrobno opisana (razkuževanje, oblačila, ločen prostor, otroci itd..)

Citiram:

Tri tedne je zelo dolga doba za živalco ki si jo vzel mamici ali starejšo, ki je bila navajena živeti v tropu in ki voha, da je nekje v bližini eden ali več sorodnikov njegove vrste.

Tako je. In zato smo tukaj za to, da imajo pujski družbo. Čisto vsak pujs pride iz okolja, kjer je bil vajen drugih pujskov, pa če ga bomo imeli samega ali v družbi.

Citiram:
Stres je eden izmed najpogostejših dejavnikov aktiviranja bakterij, virusov in raznoraznih klic v telesu tako živali in človeka, ki so v njem ves čas prisotne , a ne zboli(mo) -jo, zato ker je (naš) živalski imunski sistem dovolj močan.

Seveda, zato je karantena tudi dobra. Če ima žival v sebi nalezljive bolezni ali zajedavce, potem je prav, da izbruhnejo takrat, ko lahko zboli samo ena žival in ne takrat ko sta skupaj že dve. Tudi če je ena žival samo pasivni prenašalec, ki drugače brez karantene ne bi zbolela, jo bo vseeno prenesla na zdravo žival in bosta ob morebitnem padcu odpornosti zboleli obe. Dve bolni živalci pa sta vseeno slabši kot ena bolna živalca.

Sama karantene nisem nikoli izvajala, ker nisem nikoli nobenega pujsa prinesla naknadno. Dve sta prišli skupaj, štirje pa so se pretihotapili v teh dveh Razz. Če bom kdaj kakega novega pujsa prinesla v hišo, bom držala strogo karanteno po vseh regelcih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pujsomami
Pujsoobsedenec


Pridružen/-a: 29.01. 2009, 09:17
Prispevkov: 636

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2009 15:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz mislim, da je problem v vsesplošni nevednosti. Vsaj pri meni je bilo tako.
V trgovini ti povejo, da imaš lahko, če imaš dovolj prostora dva, tri MP, lahko pa tudi samo enega. Seveda, za začetek enega, kajpa ! Potem se z njm trudiš in ga privajaš na nov domek, hrano ljudi, vmes pa če imaš srečo zaslediš tale forum. Kar naenkrat dobiš ogromno koristnih podatkov, hrati pa ugotoviš, kje vse si ga biksnil. Wink Jaz že, saj bi ,če bi vedela da je bolje imeti dva pujska, že takrat kupila dva. Tako ugotoviš, da imaš premajhno kletko, da pa bi izvajala še karanteno v premajhnem stanovanju ( po vseh pravilih, ki ste jih opisali ), je nemogoče. Seveda sem želela Bongu najbolje, zato smo kupili še Činčo in ju združili - brez karantene.

Povedati sem hotela, da bi se morali ljudje, z mano na čelu, pozanimati o živjenju MP veliko prd nakupm le-teh, ker kasneje določenih stvari pač ne moreš več spremeniti. Jaz se tolažim s tem, da skrbim zanju, kar njbolje lahko ( zdravje, prehrana, dovolj prostora... ), karantene pa si žal nisem mogla privoščiti.
_________________
Naša srčka! : http://www.moj-album.com/uredi/pujsomami/14867931/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2009 15:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pujsomami je napisal/a:
Seveda sem želela Bongu najbolje, zato smo kupili še Činčo in ju združili - brez karantene.
A to pomeni tudi brez kastracije?
(Se oproščam, ne zmorem slediti vsem pujsom, zato sprašujem.)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilimami
Pujsogenij


Pridružen/-a: 07.03. 2009, 05:45
Prispevkov: 412
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2009 16:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pujsomami je napisal/a:
Jaz mislim, da je problem v vsesplošni nevednosti. Vsaj pri meni je bilo tako.
V trgovini ti povejo, da imaš lahko, če imaš dovolj prostora dva, tri MP, lahko pa tudi samo enega. Seveda, za začetek enega, kajpa ! Tako ugotoviš, da imaš premajhno kletko, da pa bi izvajala še karanteno v premajhnem stanovanju ( po vseh pravilih, ki ste jih opisali ), je nemogoče.


Pa še kako res je to, popolnoma se strinjam...jaz sem se pozanimala...veliko prebrala, samo do tega foruma (ne vem zakaj) nisem našla...

pujsomami je napisal/a:
Potem se z njm trudiš in ga privajaš na nov domek, hrano ljudi, vmes pa če imaš srečo zaslediš tale forum. Kar naenkrat dobiš ogromno koristnih podatkov, hrati pa ugotoviš, kje vse si ga biksnil. Wink Jaz že, saj bi ,če bi vedela da je bolje imeti dva pujska, že takrat kupila dva.


Jaz sem vedela, ampak takrat si nisem upala zaradi težav , ki so nastale kasneje (moja mama)...ampak pravzaprav, če bi takrat tako razmišljala bi morala vedeti da bo podivjala enako, ali bi bil en sam ali pa trije. danes je vseeno, ker odkar je Šejki pri hiši, ne hodi več v naše stanovanje (hvala bogu Vsa čast) , z izgovorom da živimo v svinjaku. Pa tudi še do danes je ni pogledala. Ni važno. Mi smo srečni.

In upam, da sem imela srečo pri Šahicini izbiri.
_________________
Naše pupe: (ŠEJKI;ŠAHI;ŠNELI) poba ŠPIK in ŠERI
http://www.mojalbum.com/tilimami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tilimami
Pujsogenij


Pridružen/-a: 07.03. 2009, 05:45
Prispevkov: 412
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2009 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šahi je danes pri nas točno 21 dni.
Če obedve brez zdravstvenih težav tekata po kletki in razgrajata noč in dan...a to pomeni da sem ena izmed tistih, ki je imela srečo pri neupoštevanju pravil? nor
_________________
Naše pupe: (ŠEJKI;ŠAHI;ŠNELI) poba ŠPIK in ŠERI
http://www.mojalbum.com/tilimami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2009 01:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zna biti, da res Wink.
Razen, če je novinka prinesla kako spečo bolezen, ki se ni zbudila (garje npr.).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Teya
Pujsoodvisnik


Pridružen/-a: 01.05. 2009, 08:40
Prispevkov: 1015

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2009 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

obe morski pujski sem kupila skupaj samo katka je bila enkrat 1 teden v gajbici ker je bla bolana potem pa še sta imeli 1 teden ločeno kletko na dve polovici ker jo je pepa tepla da je dlaka frčala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Shelly
Pujsoznalec


Pridružen/-a: 24.06. 2011, 19:36
Prispevkov: 131

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2011 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz se ne spomnim več, ampak Matilda je dobro sprejela Freddie-ja.
_________________
Love dogs.
Love frogs.
Love snakes.
Love guinea pigs.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Zdravje in nega Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.