Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pretep parčka - prosim pomoč in menenje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DonFelipe
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 12.08. 2013, 20:38
Prispevkov: 9
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Jan 2014 18:12    Naslov sporočila: Pretep parčka - prosim pomoč in menenje Odgovori s citatom

Živjo potrebujem mnenje in pomoč. Imam parček, star dobre pol leta. On je bil ves čas podrejen v vezi in do sedaj je to, tudi v obdobju, ko smo imeli prva dva mladička, čisto lepo funkcioniralo.

Danes sem prvič opazil, da sta nastorjena drug proti drugemu, oba sta močno škrtala z zobmi, se podila eden v drugega, samica samčka sploh ni spustila blizu, do njega je bila zelo napdalna, sicer pa sta se, ko sem ju ločil, iskala, cvilila, obenem pa tudi škrtala z zobmi. Zadeva se je zgodila prvič in v kletki, ki je precej velika, pa tudi sicer jih spuščamo ven, do sedaj še nikoli ni prišlo do takšnih situacij.

Berem sicer o podobnih zadevah, a vedno med pujski istega spola, nisem pa zasledil nič o tej nenadni napadalnosti med parčki.

Hvala za nasvete in pomoč.

Lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2014 23:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri pujsih so vedno na prvem mestu osebnosti, potem šele spol. Je pa to lep primer, da ni nujno, da gre pri parčkih vse gladko.
Drugače pa gre lahko za več stvari. Praviš, da je kletka "precej velika". Predvsem mora biti "dovolj" velika, drugače lahko pujsi postanejo tečni, agresivni, teritorijalni. Velikosti so tukaj:
http://www.guineapigcages.com/indexmetric.htm

Druga stvar je, da je lahko s pujso nekaj narobe. Samice včasih postanejo agresivne, če jim nagajajo hormoni (ciste). Lahko je tudi kaj drugega narobe in je razdražena, ker jo kaj boli. Lahko gre pa za navadna merjenja moči (zakonske prepire Very Happy), ki se bodo razrešila sama od sebe.

Sklepam, da je samček zdaj kastriran... Če ni, to uredite čim prej. Glede na njuno starost in dejstvo, da sta že imela mladiče, namreč sklepam, da jih je pujsa imela mnogo premlada (ni v redu, ker je bila še sama mladič, in bi hranila potrebovala zase (rast, kosti, krepitev), ne za nove mladiče) in jih bo vsake 2-3 mesece imela še naprej, če tega ne boste/niste uredili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DonFelipe
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 12.08. 2013, 20:38
Prispevkov: 9
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2014 00:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Helo, hvala za zelo želen odgovor ...

Velikost kletke oziroma ograde imamo cca. 1.5 x 1.5 metra s tem da sta veliko spuščena tudi po stanovanju v čemur seveda obe mali barabici zelo uživata Very Happy Mislim, da prostor torej nebi smel biti problematičen, pa tudi imata še dodatno notri v ogradi dvignjen del, kamor zelo rada hodita poležavat.

Ja samička je imela mladičke dokaj mlada, a to zato, ker nismo vedeli, da sta parček, saj smo želeli, da bi imeli dve samički, pa je tako naneslo. Samček še ni kastriran, bo pa v kratkem, vendar je samička ješča, gibljiva, igriva, skratka v njenem odnosu do človeka, pa tudi v njenem siceršnjem odnosu ni opaziti kaj posebnega drugačnega, prav tako ne v njegovem, spremembe v hranjenju njenem ni, tudi ni breja, vsaj ne da bi vedeli, ker ju ločujemo, saj ne želimo, da bi še imela mladiče, tako da zaenkrat izključujem bolezen, na srečo Smile

Ne razumem le zakaj se tako pogrešata zdaj ko sta že dva dni ločena po tem prepiru, a ko ju dam skupaj je v 20 sekundah spet šklepetanje z zobmi na polno in prepir takoj, sicer pa se "pogovarjata" preko ograjice, pa eden k drugemu silita (čeprav se ne vidita, ker je lesena ograja). Kot pravim: kar naenkrat, sredi belega dne se je začelo in traja napetost že dva dni skupaj zdaj. V tem času sem jih 3x poskušal dati nazaj skupaj, ker imam občutek, da se pogrešata, pa nič ni bolje.

Hvala za nasvete, če še kakšen pade na pamet kaj bi lahko bilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2014 03:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih je agresivnost tudi znak brejosti. (Pa tudi povečana žeja - opazujte, če pujsa kaj več pije.)

Pujskov ni mogoče ločevati po potrebi, da bi preprečili brejost. Dovolj je par sekund, da se obrnemo stran, pa je, ker pujski ne rabijo dolgo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.