Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Je moj prašiček čuden?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Teya
Pujsoodvisnik


Pridružen/-a: 01.05. 2009, 08:40
Prispevkov: 1015

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2010 11:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anais jaz tudi ne znam opisati zvoka ko ga naredi Katka ko dobi zelenjavo... Vem pa da je samo dosti bolj visoki zvok kot tisti ki ga spusti Biba, ko ji kaj ne paše... Pa jaz tudi vem, da je bila Katka včeraj zelo srečna v naročju ko je jedla papriko in radič, se je dala v palačinko, se vlegla na bok in tisti visoki glas spuščala Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lola
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 12.09. 2009, 13:32
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2010 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lola ima dva načina sporočanja. Oglašanje kot brr, ko ji naše vedenje ne odgovarja, največ je to takrat, kadar jo božamo tako, da ji mršimo dlako nasprotno od smeri rasti.

Potem pa ima še oglašanje z višjim tonom, ki je bolj odgovarjanje, ko ji kaj govorim. Ko utihnem, začne ona. Ko se oglasim, posluša. Najraje ima svojo glavo ob mojem vratu in jaz brundam in ona posluša in se oglaša.

Takrat čutim, da najbolj uživa. V naročju mi najraje zleze z glavo do vratu in posluša. Si mislim, da takrat ravzaprav čuti vibiranje glasu.

Na hrbtu je rada, ko jo sušim s sušilnikom za lase (najmanjša hitrost in moč). Tudi v tem uživa.

Sicer pa je zelo rada v naročju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikiica
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 26.01. 2010, 16:36
Prispevkov: 14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2010 16:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam novega morskega prašička. Stara je približno 3 mesece in je bila kupljena v trgovini. Imam jo 4 dni.

Me pa zanima, ali je normalno da je ves čas tiho.
Ne skače po kletki,ko jo imam pri sebi je skoraj ves čas na miru.
Mi pa po določenem času začne jesti iz roke in se vedno pusti božat,ko jo imam v naročju in vem da ji paše,ker se uleže.
Vem tudi da ji gre čohanje po ritki na živce, ampak je še kar tiho.
Do zdaj je samo dvakrat potiho zagodrnjala za kakšno minuto.

Se bo navadila ali je kaj narobe?

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Teya
Pujsoodvisnik


Pridružen/-a: 01.05. 2009, 08:40
Prispevkov: 1015

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2010 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tvoja pujsa se še mora samo privaditi Wink . Pa glede na to, da je iz trgovine in jo imaš le 4 dni je že to presenetljivo, da se ti pusti cartati, ti je iz roke in se celo uleže! waw waw waw waw . Jaz sem kupila vse 3 pujse v trgovini... Prve dni (oz. tedne) so samo zbežale v hišico in jih ni bilo na spregled. Najprej sem skupaj kupila Katko in Pepo in ti dve sta se itak samo tepli pa bili sta ful boječi. Če si bil pri njuni kletki čisto miren 10 min sta prišle ven in s sta šli jesti. Da bi pa ju boža ali kaj pa ni bilo govora. Zdaj ju imam 1 leto in 5 mesecev in se pustita božati ko sta v kletki, veselo prosita za hrano, popcornata in še marsikaj. Ko jih imam veni tudi kar uživajo, Katka in Pepa jesta iz roke, Katka pa še mi po možnosti liže prste, Biba pa me "smrčka" (tudi ko je v kletki) Love . Bibo pa sem kupila naknadno in jo imam 8 mesecev, če jo hočeš pobožati samo zbeži, ko me vidi vedno kot nora wika, tudi iz roke je če je v kletki, če pa jo imam v naročju pa ni govora da bi kaj pojedla pa še ugrizne me po možnosti Confused . Uglavnem ful čudno to vse Rolling Eyes ... Upam da se bodo moje kdaj dokončno sprostile in se navadile name Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smgking
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 29.12. 2009, 00:54
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2010 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, spet se vračam, da bi mi odgovorili na par vprašanj. Muca je zdaj stara 8 mesecev in se mi zdi debela, zato me je strah za njeno zdravje. Za predstavo kakšne širine je po 8 mesecih, sem jo slikal zraven kovanca za 1eur in Glock-a 17 (ki je dolg okoli 20cm). Prejšnja dva prašička nista bila tako široka.



Druga stvar ki me čudi, je zakaj je pujs tako debel, ko pa je še bolj zbirčen od mene. Je samo seno, sončnična semena, solato (samo tadrago iz mercatorja, ki je brez tršega stebla), jabolko in iz une multivitaminske hrane izbrska par malenkosti, ki so ji všeč. Probali smo v vso živo zelenjavo in sadjem, pa od tega je samo, kot rečeno, ta drago solato in jabolko.

Tretja stvar je pa njen ne-interes za raziskovanje. Če jo dam na tla, se bo samo ulegla in čakala, da jo kdo odnese. Ne premakne se niti, če postaviš 10cm stran solato. Kletko ima 24ur na dan odprto, ampak tega nikoli ne izkoristi, da bi šla naokoli po kopalnici. Kadar jo nehamo cartat in odložimo okoli 20cm od kletke, sama odpre priprta vratca in gre noter, v kolikor je razdalja daljša od teh 20cm se pa samo uleže in spet čaka. Enkrat sem jo tako pustil in ko sem prišel čez 2 uri nazaj je bila še zmeraj tam in zrelaksirano ležala.

Še zadnje je pa njeno obnašanje, ko jo kdo vzame. Ker mama hodi v službo ob 7h se je navadila na solato, cartanje in pogovarjanje, tako da zdaj vsako jutro začne vikat, dokler je nekdo ne vzame. Tudi, če je nedelja. Zjutraj se hoče božat ure in ure, zvečer se pa zelo hitro naveliča. To pokaže tako, da z gobčkom prime brisačo, na kateri je, ter jo začne vleči. Če se narediš, da tega nisi opazil, pa začne strmet vate in šklepetat z zobmi. Vsakič med božanjem je pa totalno mahnjena na lizanje. Samo da stegneš roko proti temu pujsu te takoj preliže, leze proti obrazu, liže po licih, vratu..kjer se le da. Se da to kako odvadit?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zombi&Biba
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.02. 2008, 17:52
Prispevkov: 1545

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2010 15:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se ne zdi prav nič debela, čisto normalna mi izgleda. Mogoče bi bilo boljše merilo, če bi jo stehtal namesto da jo primerjaš s predmeti. Drugače pa res, meni izgleda popolnoma normalne postave.

Drugače imaš pa pujso z mirnejšim karakterjem. Najbrž ji je dolgočasno, da bi sama raziskovala stanovanje. Tudi moj Zombi je bil tak dokler ni dobil družbo. Potem je pa veljalo v dvoje je lepše in sta skupaj tekala okoli.

Če se pa rada boža cele ure si pa lahko samo zelo srečen, ker obstaja precej pujsev, ki se ne marajo sploh. Glede lizanja - mene pomoje to sploh ne bi motilo, če pa vas moti pa žal nimam ideje kako to odvaditi.

Pa še glede zbirčnosti - najbolj pomembno je, da je seno ampak tudi zelenjava je zelo pomembna. Brikete tudi če ne, ne bo nič narobe. Koliko vrst zelenjave si ji pa poskusil dati in kolikokrat? A noče jesti niti peteršilja, kumare, korenčka... ?
_________________
Album mojih srčkov: http://picasaweb.google.si/morski.prasicki

Ta forum pripada spletni strani: http://morskiprasicki.atspace.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2010 17:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

-Pujsa treba tehtati redno. To je prvo. Vsak teden enkrat in boste takoj vedeli, ali gre navzgor ali navzdol.

-Družba je za pujse dobra, ne le, ker so socialne živali, ampak ker se tako tudi več gibljejo. Bi se tebi zdelo zabavno sam bloditi po nekem prostoru? Če imajo družbo skupaj raziskujejo, se lovijo itd.. Če se pujs premalo
giblje, ima posledično slabšo prebavo, lahko pa postane tudi predebel. Če je pujs predebel, lahko dobi sladkorno.

-ukinit sončnična semena, takoj. Tisto je živa maščoba, pujsi je ne rabijo niti približno toliko, sploh pa ne, če se nič ne gibljejo in se nam zdijo predebeli.

-vztrajat z zelenjavo. Večkrat dati eno stvar, dokler se je pujs ne navadi. Solata v sebi nima ravno veliko vitaminov, treba je dajati še kakšen radič, papriko, peteršilj, itd..

-jabolko je sadje, to pomeni, da naj bo samo kot posladek, ker vsebuje veliko sladkorja

-ne vem sicer kakšno 'multivitaminsko' hrano ji dajete, ampak briketi za pujsa NE SMEJO vsebovati semen, zrnja, obarvanih koščkov itd. To je nekvalitetna hrana. Briketi bi morali biti samo iz briketov. Pobrskaj po forumu za znamkami ki so bolj ali manj v redu.

-tole lizanje in lezenje proti obrazu poznam od mojega Leota. S tem mi pokaže, da me ima dovolj, ker če to vedenje ignoriram, me začne grickati. Mogoče jo lulat, mogoče pa ji je samo všeč, ker je človeška koža malce slana.


Imam pa tudi par vprašanj: če jo date na tla in hodi, kako se premika? Ali hodi, ali morda zadnji dve nogi premika hkrati (kot zajček)? Ker dobi samo eno vrsto solate, ostale hrane pa bolj malo, je povsem možno, da ji primanjkuje C vitamina, posledica pa so lahko težave s sklepi (pujs težko hodi in je raje pri miru).

Ji kaj izpadajo dlake? Včasih, če se samičke nenadoma zredijo (s tem, da niso bile v stiku s samcem!) gre morda za ciste na jajčnikih. Pujse dobijo tipično hruškasto obliko, na bokih pa jim izpadajo dlake.

Ste pomislili, da je morda napihnjena? Ko jo potapkaš po straneh, ali zveni votlo? Pujsi, ki se premalo gibljejo, imajo lahko težave z napihnjenostjo.

Če potegnem črto, pujsa vsekakor potrebuje družbo (samičko, ali kastriranega samčka) in boljšo prehrano (zelenjava, briketi).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smgking
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 29.12. 2009, 00:54
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2010 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
-Družba je za pujse dobra, ne le, ker so socialne živali, ampak ker se tako tudi več gibljejo. Bi se tebi zdelo zabavno sam bloditi po nekem prostoru? Če imajo družbo skupaj raziskujejo, se lovijo itd.. Če se pujs premalo giblje, ima posledično slabšo prebavo, lahko pa postane tudi predebel. Če je pujs predebel, lahko dobi sladkorno.


Moja prejšnja pujsa (imel sem enega za drugim in ne ob istem času) sta se vedno pojala po sobi in vohala.

Citiram:
-ukinit sončnična semena, takoj. Tisto je živa maščoba, pujsi je ne rabijo niti približno toliko, sploh pa ne, če se nič ne gibljejo in se nam zdijo predebeli.


Huh, sicer jih ima zelo rada, ampak ok, če škodi ne dobi več.

Citiram:
-vztrajat z zelenjavo. Večkrat dati eno stvar, dokler se je pujs ne navadi. Solata v sebi nima ravno veliko vitaminov, treba je dajati še kakšen radič, papriko, peteršilj, itd..


Probali smo vse, motovilec, različne solate, radič, papriko, paradižnik, brokoli, kumaro, korenja..vse živo, pa se ne dotakne. Ne vem, a jo čem prisilit tako da vržem noter korenje in vse ostalo vzamem? Samo se bojim da bo potem živela od sena

Citiram:
-jabolko je sadje, to pomeni, da naj bo samo kot posladek, ker vsebuje veliko sladkorja


Kolikokrat na teden se potem to da?

Citiram:
-ne vem sicer kakšno 'multivitaminsko' hrano ji dajete, ampak briketi za pujsa NE SMEJO vsebovati semen, zrnja, obarvanih koščkov itd. To je nekvalitetna hrana. Briketi bi morali biti samo iz briketov. Pobrskaj po forumu za znamkami ki so bolj ali manj v redu.


Tisto hrano ki se jo dobi v trgovini z živalmi, gor so narisani morski prašički in vse živo je noter. Torej bi morali biti briketi vsi enaki, kot recimo pri psu?

Citiram:
-tole lizanje in lezenje proti obrazu poznam od mojega Leota. S tem mi pokaže, da me ima dovolj, ker če to vedenje ignoriram, me začne grickati. Mogoče jo lulat, mogoče pa ji je samo všeč, ker je človeška koža malce slana.


Kadar mora lulat začne vlečt z gobčkom brisačo. Lizat začne pa takoj, vrjetno bo vzrok ker ji je všeč slana koža. Grize pa ne nikoli.

Citiram:
Imam pa tudi par vprašanj: če jo date na tla in hodi, kako se premika? Ali hodi, ali morda zadnji dve nogi premika hkrati (kot zajček)? Ker dobi samo eno vrsto solate, ostale hrane pa bolj malo, je povsem možno, da ji primanjkuje C vitamina, posledica pa so lahko težave s sklepi (pujs težko hodi in je raje pri miru).


Hodi za moje pojme normalno, vsako nogo premika posebej, tako kot recimo pes ali mačka. Ampak hodi samo po kletki, ali pa če je v oddaljenosti 20cm od kletke, da gre noter. Sicer se noče premaknit. Ne vem kako bi jo prepričal.

Citiram:
Ji kaj izpadajo dlake? Včasih, če se samičke nenadoma zredijo (s tem, da niso bile v stiku s samcem!) gre morda za ciste na jajčnikih. Pujse dobijo tipično hruškasto obliko, na bokih pa jim izpadajo dlake.

Dlake izpadajo ob božanju. Ne ravno v šopih, ampak jih pa pusti na brisači. Zanimivo je, da pri krtačenju ne spravim z nje skoraj nič, pri božanju je pa takoj vse kosmato. Vrjetno bi bilo najbolje, da jo peljem k veterinarju, da preveri? Kakšna pa je ta hruškasta oblika, da ima široko rit? Ko leži je kot trikotnik, ko teka po kletki se pa zdi normalne postave.

Citiram:
Ste pomislili, da je morda napihnjena? Ko jo potapkaš po straneh, ali zveni votlo? Pujsi, ki se premalo gibljejo, imajo lahko težave z napihnjenostjo.

Ne zveni votlo, vendar vseeno, ko se uleže in postane "ploščata" je ko ladja

Citiram:
Če potegnem črto, pujsa vsekakor potrebuje družbo (samičko, ali kastriranega samčka) in boljšo prehrano (zelenjava, briketi).
Confused Very Happy [/quote]

Še enega ne bi mogel imeti zaradi prostora, ker ne bi imel kam dati še ene hiške, poleg tega bi bilo pa vrjetno treba vsak dan menjati žaganje, že zdaj je treba na 2-3 dni ker ščije ko vidra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TikaTaka
Pujsoobsedenec


Pridružen/-a: 15.04. 2008, 11:14
Prispevkov: 966

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2010 00:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

smgking je napisal/a:
Citiram:
-Družba je za pujse dobra, ne le, ker so socialne živali, ampak ker se tako tudi več gibljejo. Bi se tebi zdelo zabavno sam bloditi po nekem prostoru? Če imajo družbo skupaj raziskujejo, se lovijo itd.. Če se pujs premalo giblje, ima posledično slabšo prebavo, lahko pa postane tudi predebel. Če je pujs predebel, lahko dobi sladkorno.


Moja prejšnja pujsa (imel sem enega za drugim in ne ob istem času) sta se vedno pojala po sobi in vohala.

Hm, niso vsi pujsi enaki. Poskusi postopoma povečevati razdaljo, da si zapomni pot. Niso vsi raziskovalci, res. Očitno imaš podrejeno pujsiko, ki bi rabila komu slediti.. Sama se ne loti tega. Smile
Citiram:
-ukinit sončnična semena, takoj. Tisto je živa maščoba, pujsi je ne rabijo niti približno toliko, sploh pa ne, če se nič ne gibljejo in se nam zdijo predebeli.


Huh, sicer jih ima zelo rada, ampak ok, če škodi ne dobi več.

Enako je pri nas z enimi bombončki, ki vsebujejo sladkor in laktozo.. Popolnoma neprimerno za pujska! Vseeno pa, ker vem, da moja Tikica proda kožušček za to, dobi kot veliko nagrado po striženju dlake ali notkov enega ali dva. Kar pomeni enkrat na mesec ali dva. Hočem rečt - s tem imaš municijo, da jo zvabiš ali nagradiš in to je ok.
Citiram:
-vztrajat z zelenjavo. Večkrat dati eno stvar, dokler se je pujs ne navadi. Solata v sebi nima ravno veliko vitaminov, treba je dajati še kakšen radič, papriko, peteršilj, itd..


Probali smo vse, motovilec, različne solate, radič, papriko, paradižnik, brokoli, kumaro, korenja..vse živo, pa se ne dotakne. Ne vem, a jo čem prisilit tako da vržem noter korenje in vse ostalo vzamem? Samo se bojim da bo potem živela od sena

Včasih jim je treba večkrat ponudit, da se privadijo vonja in probajo. Moji tudi od začetka niso marali kumaro. Danes pa je čisto druga pesem..
Še nekaj je tu: mladiči se učijo od odraslih pujsov tako, da jim "kradejo" izpod smrčka hrano. To starejši pujski mladiči popolnoma tolerirajo, mlajši se pa tako navadijo, kaj je užitno. Morda tvoja pujsika nima veliko teh izkušenj. Morda veš, kako so jih hranili, ko je bila pri mamici? Vseeno ponudi večkrat, ali pa probaj dosežt, da vsaj ugrizne in proba.. Podrgni hrano po roki, če praviš, da poliže - ji bo vsaj vonj in okus bolj domač.. To je samo ideja. Moji na primer, obožujejo lubenico... Melone pa nočejo niti povohat.

Citiram:
-jabolko je sadje, to pomeni, da naj bo samo kot posladek, ker vsebuje veliko sladkorja


Kolikokrat na teden se potem to da?

Svojim dam sadje bolj poredko.. 1x ali 2x na mesec. Pozimi morda 1x tedensko, ko ni veliko izbire..

Citiram:
-ne vem sicer kakšno 'multivitaminsko' hrano ji dajete, ampak briketi za pujsa NE SMEJO vsebovati semen, zrnja, obarvanih koščkov itd. To je nekvalitetna hrana. Briketi bi morali biti samo iz briketov. Pobrskaj po forumu za znamkami ki so bolj ali manj v redu.


Tisto hrano ki se jo dobi v trgovini z živalmi, gor so narisani morski prašički in vse živo je noter. Torej bi morali biti briketi vsi enaki, kot recimo pri psu?

Nee, mešanice hrane so zelo različne. Osebno se orientiram primarno na to, a vidim v hrani sončnice v lupini... To je sigurno slaba hrana. Enako velja za palčke - priboljški. Res je pa, da včasih težko dobiš kvalitetno hrano Sad Briketke, ki so šli mojim pujskom v slast, ne najdem več.. Oxbow mi je enkrat prinesla pujsomami in so tudi radi pojedli.. Spotoma nimam pa nič pametnega (po ena uboga hrana polna sončnic in prahu), zato kupujem na zalogo, ko slučajno zaidem kam, kjer imajo kvalitetno hrano. Na mojo srečo sem se pa uspela zmeniti tudi v eni manjši trgovinici spotoma, da bo posbej zame naročil, če mu povem artikel. Morda lahko povprašaš kje, če lahko ti naredijo podobno uslugo.
Citiram:
-tole lizanje in lezenje proti obrazu poznam od mojega Leota. S tem mi pokaže, da me ima dovolj, ker če to vedenje ignoriram, me začne grickati. Mogoče jo lulat, mogoče pa ji je samo všeč, ker je človeška koža malce slana.


Kadar mora lulat začne vlečt z gobčkom brisačo. Lizat začne pa takoj, vrjetno bo vzrok ker ji je všeč slana koža. Grize pa ne nikoli.

Citiram:
Imam pa tudi par vprašanj: če jo date na tla in hodi, kako se premika? Ali hodi, ali morda zadnji dve nogi premika hkrati (kot zajček)? Ker dobi samo eno vrsto solate, ostale hrane pa bolj malo, je povsem možno, da ji primanjkuje C vitamina, posledica pa so lahko težave s sklepi (pujs težko hodi in je raje pri miru).


Hodi za moje pojme normalno, vsako nogo premika posebej, tako kot recimo pes ali mačka. Ampak hodi samo po kletki, ali pa če je v oddaljenosti 20cm od kletke, da gre noter. Sicer se noče premaknit. Ne vem kako bi jo prepričal.

Zelo zanimivo. 20cm nazaj najde.. Postopoma povečuj razdaljo, morda bo kaj bolje. Nekje sem brala, da si zapomnijo pot - če jih daš predaleč stran, ne znajo nazaj. Probaj. Morda se obnese...
Citiram:
Ji kaj izpadajo dlake? Včasih, če se samičke nenadoma zredijo (s tem, da niso bile v stiku s samcem!) gre morda za ciste na jajčnikih. Pujse dobijo tipično hruškasto obliko, na bokih pa jim izpadajo dlake.


Dlake izpadajo ob božanju. Ne ravno v šopih, ampak jih pa pusti na brisači. Zanimivo je, da pri krtačenju ne spravim z nje skoraj nič, pri božanju je pa takoj vse kosmato. Vrjetno bi bilo najbolje, da jo peljem k veterinarju, da preveri? Kakšna pa je ta hruškasta oblika, da ima široko rit? Ko leži je kot trikotnik, ko teka po kletki se pa zdi normalne postave.

Vseeno - stehtaj. Moji pujski imajo vsi po cca 950g.. Ampak so take sorte. Razliko v vrsti pujska vidiš dobro pri Anitti, kjer je Tedi bolj okrogel in konkreten pujsek.. Verjetno cca vsaj 1100g, Čoko pa sigurno ene 200g manj - pri enakem načinu hranjenja... Vsi pa morajo biti trebuščkasti. Če je pa pujsek preveč napihnjen (se tudi zgodi in je to resna reč!), pa najbolje pove zdravnik.

Aja - Pri mojih kratkoravnodlakih izpada dlaka precej bolj, kot pri skodranki.. Zanimivo - enkrat sem gledala oddajo o kužkih, kjer je bilo rečeno, da kratkdlaki sorti (iste pasme) izpada dlaka bolj.. Čudna reč, ampak vsakič imam šop dlak pod prsti in ugotavljam, da bi kratkodlaka dva morala česat pogosto.. Skodranke ne češem, ker tega ne mara.


Citiram:
Ste pomislili, da je morda napihnjena? Ko jo potapkaš po straneh, ali zveni votlo? Pujsi, ki se premalo gibljejo, imajo lahko težave z napihnjenostjo.


Ne zveni votlo, vendar vseeno, ko se uleže in postane "ploščata" je ko ladja

Citiram:
Če potegnem črto, pujsa vsekakor potrebuje družbo (samičko, ali kastriranega samčka) in boljšo prehrano (zelenjava, briketi).
Confused Very Happy


Še enega ne bi mogel imeti zaradi prostora, ker ne bi imel kam dati še ene hiške, poleg tega bi bilo pa vrjetno treba vsak dan menjati žaganje, že zdaj je treba na 2-3 dni ker ščije ko vidra.[/quote]

2 pujska ne pomenita 2x več prostora. Fino je, ni pa nujno. Prvotno mora prvi pujsek nekako vedeti, da mu novi ne odžira kaj, zato je to začasna rešitev. Vseeno je pa ponavadi tako, da so tako zelo veseli družbe, da ni večjih težav. Se uredi v dnevu ali dveh.

Uf, vidim, da sem "padla vmes".. Ok, jaz, T&T - pišem modro Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lili
Pujsogenij


Pridružen/-a: 27.08. 2008, 13:05
Prispevkov: 493

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2010 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

smgking, a ste nam ukradli pusjo Žažo? : D
Vaša je namreč identična naši! Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smgking
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 29.12. 2009, 00:54
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2010 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala tikataka bom probal. Brikete smo pa zdaj kupili od Bunny proizvajalca, upam da ji bodo všeč. Pa tudi zelenjavo se bo začelo dajati več raznolike in sadje bolj poredko. Bom sadje in sončnice res uporabil kot orožje, da jo kaj naučim. Kako so jih pa hranili v trgovini ne vem, ampak glede na to da takrat niso imeli sena, nič kaj dobro. Vrjetno samo voda + mešanica iz škatle.

@Lili - kako to misliš, kupil sem jo kot mladička v trgovini.

Drugače se mi pa zdi, da se noče premaknit, ker se boji. Namreč ko je v bližini kletke teka okoli, če je oddaljena več kot 20cm "zmrzne". Tudi nima kakih težav s sklepi, ker hodi normalno, pa po kletki dirka tako, da leti seno 1 meter stran od kletke.

Zanima me še, kaj pomeni to, ko je pujs v kletki na odprtem, se začne pojat ven in noter v hiško, potem pa zunaj hiše začne poskakovat? Zvokov pa medtem ne spušča nobenih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lili
Pujsogenij


Pridružen/-a: 27.08. 2008, 13:05
Prispevkov: 493

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2010 15:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

smgking, to sem se hecala, ker je vaša pujsa idnetična naši. : D
Nisem mislila dobesedno. : P
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TikaTaka
Pujsoobsedenec


Pridružen/-a: 15.04. 2008, 11:14
Prispevkov: 966

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2010 15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

smgking je napisal/a:

Zanima me še, kaj pomeni to, ko je pujs v kletki na odprtem, se začne pojat ven in noter v hiško, potem pa zunaj hiše začne poskakovat? Zvokov pa medtem ne spušča nobenih.

Haha, to pomeni, da je vesel pujsek. Meni je vedno delovalo, kakor da "trenirajo" potko do skrivališča, da bi v skrajni sili lahko hitreje pobegnili. Poskakovanje ("popcornanje") je znak veselja.. Moja Tikica to vedno počne, ko ji dajem sveže seno. Motovili se mi pod nogami in skaklja v luft Very Happy So izredno srčkani, ko to počnejo. Edino dirkat so nehali. To so počeli, ko so bili mlajši..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smgking
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 29.12. 2009, 00:54
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2010 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj smo kupili Bunny brikete, ampak se jih ne dotakne. Korenja tudi ne. Preprosto noče drugega od sena, solate, sončnic in jabolka. Zdaj je mama kupila eno tekočino s C vitaminom, ki se da 5 kapljic v vodo. V skrajni sili, če ukinemo sončnice in povečamo interval dajanja jabolka, ji ima kaj bit če živi samo od tega? Nimam pojma kako bi jo prepričal da proba, bi pomagalo če bi jo prinesel k komu, ki ima tudi pujsa, pa da bi takrat dali drugemu za jest in bi še mojo zamikalo?

Drugače pa sestrična od moje bivše ima bratca od moje pujse. Tisti pa vse poje. Tako da ne bi rekel, da je prehranjevanje v času, ko so bili pujsi v trgovini, krivi, da je moja picajzel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TikaTaka
Pujsoobsedenec


Pridružen/-a: 15.04. 2008, 11:14
Prispevkov: 966

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2010 08:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Navaditi se morajo. Ponudi večkrat, druge možnosti ni. Če pomisliš malo: kaj pa bi v naravi jedla? Primarno jedo travo. Zato ji daj solato vendar tisto - bolj zeleno (ne ledenke ali kristalke, ker sta polni vode, vitaminov pa malo), če imaš možnost, ji prinesi malo sveže trave ali jo pelji kam na pašo.

Alternativa je pa, da je kaj bolna. Upam da ne.
Jaz bi jo na tvojem mestu tehtala vsak dan in beležila gramčke. Če je teža ok in ne gre na dol, potem je s hrano vse ok in ti ni treba skrbeti.
To mislim resno, če jo še nisi začel dnevno tehtat - začni takoj. Če opažaš hujšanje - pojdite k veterinarju.

Hm, Astra je svojim dala malo ananasa in se jim je apetit odprl, probaj ji dat... Če pa res nič ne pomaga, potem bi pa morda dobro bilo iti k zdravniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.