Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




posvojili smo pujsa

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Čvekamo o morskih prašičkih
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
binka
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.12. 2009, 11:32
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2009 11:44    Naslov sporočila: posvojili smo pujsa Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Berem vaše teme in se učim, ampak imam vseeno nekaj vprašanj.
Posvojili smo pujsa. Brat ga je dobil za rojstni dan in ker ga ni želel smo ga vzeli mi. Je dolgodlak Gvido. Zanima pa me kako bi lahko vedela koliko približno je star. Mislim, da je bil kupljen v trgovini in me zanima, če veste ali tam prodajajo samo mladičke oz. mlade pujse?
Razmišljam tudi o wc ju, da bi lahko lulal gor.
Še en nasvet. Hodi spat v jasli, kjer ima seno. Potem verjetno tistega sena ne je? Se mi zdi, da ne poje prav veliko sena.
Hvala za vaše odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zombi&Biba
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.02. 2008, 17:52
Prispevkov: 1545

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2009 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!

V trgovinah najdeš vse živo, pač odvisno kako dolgo jim ne uspe pujsa prodati. Tako, da je lahko star že več mesecev ali pa komaj nekaj tednov. Če je še čisti mladiček je zelo majhen in lahek. Ko pa enkrat dosežejo npr. 600 gramov je pa že skoraj nemogoče oceniti starost.
Z navajanjem na wc pa ti želim veliko sreče, ker skoraj ni pujsa, ki bi osvojil to veščino Very Happy Lulajo načeloma v kote kletke, kakajo pa tam, kjer jim drekec iz riti pade Very Happy Very Happy Very Happy
V senu pa najbrž spi zato, ker mu je tam najbolj udobno in tudi bolj varnega se počuti, ko je malo obkrožen s senom. Pujsi nagonsko ne jejo sena, ki je umazano, se pravi polulano. Tako, da še v njem samo leži, ga najbrž je, če pa ga tudi polula, potem ga pa ne in je najbolje, da za seno za jesti najdete drugačno rešitev.
Veliko veselja z novim članom, pa upam, da se bo hitro navadil novega doma!
_________________
Album mojih srčkov: http://picasaweb.google.si/morski.prasicki

Ta forum pripada spletni strani: http://morskiprasicki.atspace.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lola
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 12.09. 2009, 13:32
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2009 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pozdravljena,

lepo, da ste s družini odločili za posvojitev. Moja izkušnja je podobna.

Ima pa naša Lola takšno bivalno okolje:

* veliko kletko, ki jo enkrat tedensko popolnoma izpraznim in operem z vročo vodo ter osušim;

* na tla razprostrem časopis, nanj dam bele pole papirja (ne popisanega), nakar dam v kletko dovolj veliko plast lesnih briketov, ki so sicer obdelani in je zanje značilno, da mokri razpadejo v prah, ki se hitreje suši in daje malo vonja;

* v hiško na brikete dam seno (mehko) in nanj flis. To je podlaga na kateri Lola leži in jo menjam 2x dnevno. Zvečer dam podoben flis tudi pod streho, tako da je pokrita (kletka je blizu okna). Čez noč sedaj, ko je zima, kletko zakrijem, da je zaščitena pred hladom;

* v tisti kot kletke, kjer je napajalnk za vodo dam na brikete flis in čez njega precej mehkega sena. Tam ona veliko leži in ga grize - le dokler je čisto.

* tudi v tem kotu menjam seno in flis 2x dnevno.

Tako mi je najlažje in je tudi za Lolo OK.

Sicer pa ima naša Lola zanimivo navado - sem jo samo vzela na znanje, nimam pa pojma in niti potrebe, da bi jo kaj učila. Namreč, ko gre v kletko, na poti skozi vhod malce počaka in se polula. Tako, da pred kletko je vedno polulano.

Kolikor vem, rada kaka tam, kjer je najbolj čisto.

Se mi zdi, da ima zelo podobne navade kot ljudje.

Želim ti veliko užitkov z MP, naša Lola je tako zelo naša, da se mi že zdi, da bom vedno živela z morskimi prašički. Sicer pa je pri nas Lola sama, ker smo jo sprejeli starejšo od enega leta, potem je trajalo kar nekaj časa, da sem se vključila v forum in brala, da je dobro, če sta pujsa dva. Odločili smo se, da bo ostala sama, ker ima svoja leta - je seniorka.

Nikoli ni imela mladičev in ne vem kako bi prenašala enega mladega živega in razigranega pujska. Si mislim, da bi bil to zanjo stres. Kakšnih eksperimentov ne bi delala, mi je pa logično, da bomo imeli po Loli dva prašička.

Zelo rada je pri nama v naročju in se pogovarja, pogovarja... po svoje seveda.

Uživajte.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Teya
Pujsoodvisnik


Pridružen/-a: 01.05. 2009, 08:40
Prispevkov: 1015

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2009 16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje pujse spijo na senu (spodaj so lesni briketi) in tisto seno tudi jedo... Drugače pa imajo še jasliv katerih Pepa vedno spi in se včasih tudi polula in pokaka, prav tako Biba (Katka sploh ne rine v jasli)... Ker jim vsak dan čistim tisti del jim dam zgornje seno iz jasli na WC (v katerem tudi spijo) ker je potem tisto seno itak namazano, tako da imajo v jaslih samo čisto seno...

Drugače pa imam jaz za steljo (v obeh nadstropjih) brisače, pasje pleničke in pa WC-je z lesnimi briketi... V spodnjem nadstropju je v WC-ju tudi seno ker imajo tam hiško in tudi spijo... Drugače pa imam jaz en kotni WC (v zgornjem nadstropju) in pa dva WC-ja ki sta ubistvu navadna pladnja (en je zgoraj, večji je spodaj), ki jih lahko kupiš v vsaki trgovini za ljudi... Smile Vsak dan pa jim sčistim WC-je, na 2-3 dni menjam pleničke (odvisno koliko so lulale v WC) in ne smrdi je vredu...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
binka
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.12. 2009, 11:32
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2009 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore!!

Tudi pri nas je nekako tako. Kletko čistim približno na dva dni. Celo spraznim in jo operem, pa potem na novo pogrnem papir, brikete in seno. Imamo tri punce, ki jo zelo rade crtljajo, zato tudi čistim redno. Kaj pa uporabite za wc? Jaz sem dala pokrov od sladoleda pa brikete gor. Se mi pa zdi res zelo plašen. Najraje je skrit v hiški, le ko sliši, da bo dobil hrano se začne oglašati. Rada bi ga dala tudi ven, vendar se bojim, da ne bi kam zlezel in potem ne bi prišel nazaj, ker je tako plašen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anais
Administrator foruma


Pridružen/-a: 09.06. 2008, 02:29
Prispevkov: 1919

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2009 16:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za plašnost je najboljše zdravilo še en pujsek. Morski prašički so namreč zelo socialne živalce, ki nujno potrebujejo družbo svoje vrste, če ne so lahko precej osamljeni, vi pa nimate priložnosti videti in slišati še najmanj še enkrat toliko glasov in vedenj, ki so jih zmožni.
Drugače pa so eni pujsi že po naravi bolj plašni od drugih. Eni se sčasoma zelo privadijo na ljudi, drugi pa se vsakič obnašajo, kot da jih lovi plenilec. Različne osebnosti pač.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Čvekamo o morskih prašičkih Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.