Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Alergija na morskega prašička

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lorrihead
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 24.01. 2009, 21:10
Prispevkov: 6
Kraj: Sweden

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2009 20:19    Naslov sporočila: Alergija na morskega prašička Odgovori s citatom

Zivjo!

Mene zamina, ce kdo ve, ali je mogoce, da se alergija na morske prasicke pokaze sele po dolocenem casu? Imela sm enega prasicka 7 let, pa ni bilo nobenih problemov. Februarja tega leta, pa sem dobila novega in se bojim da je brat alergicen. Sprva ni bilo nobenih problemov, po 6 mesecih, pa je zacel kasljat in kihat. Zdi se mi malo cudno, da bi se alergija pokazala sele po tolkem casu Shocked .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lola
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 12.09. 2009, 13:32
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2009 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tvoj brat bi moral na pregled, kjer bi se ugotovilo na kaj vse je alergičen. Nemogoče je na pamet povedati kateri alergen nanj tako vpliva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zombi&Biba
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.02. 2008, 17:52
Prispevkov: 1545

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2009 22:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alergija se lahko pojavi kasneje. Jaz sem bila celo življenje okrog mačk, pa mi ni bilo nič, potem se mi je pa kar naenkrat alergija pojavila. Čeprav pri morskih prašičkih gre ponavadi za alergijo na seno.
_________________
Album mojih srčkov: http://picasaweb.google.si/morski.prasicki

Ta forum pripada spletni strani: http://morskiprasicki.atspace.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zombi&Biba
Administrator foruma


Pridružen/-a: 22.02. 2008, 17:52
Prispevkov: 1545

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2009 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na forumu mojpes smo imeli članico, ki je kupila morskega prašička in kasneje ugotovila, da je očitno nanj alergična. In je naredila celo študijo o alergijah na morske prašičke in tole so rezultati njene raziskave:

Na morske prašičke je alergičnih malo ljudi in tudi same alergične reakcije so milejše, kot pri kakšnih drugih živalih. A vseeno se lahko zgodi, da živalco prinesete domov in čez nekaj časa ugotovite, da imate nanjo alergijo. večinoma se pojavi kihanje, solzne in srbeče oči, občutek zadrgnjenega grla in izpuščaji na koži. če ne pride do hude alergije, ki bi povzročila astmo in resno ogrozila zdravje lastnika, lahko z morskih prašičkom mirno sobivamo ob upoštevanju parih enostavnih ukrepov. Najprej ugotovite, na kaj točno ste alergični. Alergijo lahko povzroča dlaka živalce, prhljaj na koži, urin ali stelja (večinoma seno ali žaganje).

DLAKA

Kratke, lahke dlakice lebdijo v zraku in zlahka zaidejo v dihalne poti ter jih dražijo. V primeru, da ste nagnjeni k alergiji, je bolje kupiti dolgodlakega morskega prašička, saj je daljša dlaka težja in ne lebdi v zraku. Kot primer naj navedem, da se je moja alergija na dlako mojega prašička zelo umirila, ko mu je dlaka zrasla do končne dolžine. Pujska lahko tudi krtačite a ne prepogosto in seveda naj to naredi kakšen član družine, ki ga to ne bo spravilo v kihalni delirij.

PRHLJAJ NA KOŽI

Prhljaj na koži morskih prašičkov lahko povzroča alergijo, zato boste v primeru, da vas vaša živalca "spravlja v solze" morali nameniti malo več časa kopeli. Ne kopajte morskega prašička bolj pogosto, kot vsake tri tedne in ne uporabljajte mila. Na tržišču naj bi sicer obstajali šamponi za zmanjševanje alergije a ne podležite temu reklamnemu triku. Navadna voda zadostuje, saj ne draži prašičkove kože in tako bo prhljaja kvečejmu manj.

URIN

Urin v kletki se začne po 4 dneh razkrajati in takrat postane lahko tudi alergen. Menjajte steljo prašičku na najmanj tri dni, če pa bo mali pacon lulal le v en kot, zadostuje, da vsakodnevno odstranite polulano steljo in jo nadomestite z novo.

STELJA

Seno in žaganje sta zelo alergena a se iz prašičkovega vidika močno razlikujeta. Brez žaganja bo prašiček mirno živel, seno pa je nujno potreben element njegove prehrane. Seno mu nasipajte le v jasli, torej toliko, da ga bo lahko jedel, ni pa potrebe, da na njem leži. Če seno kupujete v trgovini, glejte da bo čim bolj sveže. na dnu vreče sena ponavadi ostanejo drobne bilke suhe trave ter prah - te ostanke mirno zavrzite, ker so za vas najbolj dražilni, za pujska pa najmanj okusni. Namesto žaganja mu v kletko nasujte lesene brikete ali pa koruzne kosmiče. Oboje lahko kupite v večjih trgovinah za živali. Cena je sicer precej visoka a mislite na to, da bo to omogočilo udobje vam in vašemu ljubljenčku.
_________________
Album mojih srčkov: http://picasaweb.google.si/morski.prasicki

Ta forum pripada spletni strani: http://morskiprasicki.atspace.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lorrihead
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 24.01. 2009, 21:10
Prispevkov: 6
Kraj: Sweden

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2009 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
XKatikaX
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 30.01. 2012, 16:48
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2013 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jst sm se že ustrašila da bom morala oddati prašičko-pred kratkim sem si v bližini kletke začela pogosto brisati nos. Na dlake mislim da nisem alergična, ker če Miško vzamem iz kletke in grem z njo v naročju v drug del prostrora, me ne moti nič več. Na prhljaj tudi najbrž nisem alergična-zaradi istega razloga. Na steljo menim da nisem alergična, ker uporabljam flis, zato ostane samo še nekaj- urin.
Ker imam flis stelje ne morem dnevno menjavati na mestu, kjer največ urinira, menjam pa ga 2x na teden- približno 4 dni. Ker se včasih flis ne utegne posušiti lahko tudi 5 dni. Predvidevam da sem alergična na zastaran urin.
Prašička je dolgodlaka.
Če nisem alergična na žaganje, bi ji poskusila dati v kot kjer največ lula žaganje namesto flisa, in ga menjavala vsak dan. Bom poskusila.
Aja, alergična sem na prah, ampak to me ni še nikoli oviralo pri živalih.
Miško imam že skoraj eno leto, zato se je alergija na urin al karkoli je že razvila pozneje.
Hvala za ta podatek, res sem vesela Smile

Miška vas pozdravlja!


_________________
Miška in vsi pujsoni <33
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Splošni pogovori o morskih prašičkih Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.