Morski prašički Seznam forumov Morski prašički
Forum ljubiteljev morskih prašičkov
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje.

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Zdravje in nega
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Nenča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.09. 2018, 13:27
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 18 Dec 2018 19:05    Naslov sporočila: Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje. Odgovori s citatom


Ker ne vem, če takšna tema že obstaja, pišem novo in če ima kdo glede tega izkušnje, naj mi prosim odgovori.

Pred malo manj kot tremi meseci sem dobila morsko prašičko - budrico, domnevno skoteno v sredini julija"ali pa mogoče že prej". Kmalu za tem ko sem jo dobila, sem opazila, da se praska. Posvetovala sem se z veterinarko iz Bube in ona mi je zagotovila, da za eno ali drugo pomaga Stronghold.
Do sedaj sem ga aplicirala že 4x, saj sem enostavno ugotovila, da če čakam 1 mesec do naslednjega nanosa, se že spet zelo močno praska.

Ker je prišlo do neljube in napačne presoje spola, se je prašička medtem obrejila. Kaj to pomeni? Da če jo do kotitve ne "očistim" te zajedalske zalege, bo ta ista stvar šla na mladičke, kar si nikakor ne želim. Vem pa, da mladičkom vsaj en mesec ne bom mogla dati kakšne posebne pomoči glede te zalege, vsaj jaz ne vem kakšno.

Danes sem jo razčesala (ob sebi sem imela toplo vodo z nekaj kapljicami olja in žličko kisa. In ob tem se našla nekaj osebkov. Niti s prostim očesom, niti preko fotografije ne morem razbrati, ali je to uš, ali bolha.

Nekateri pravijo, da uš ne pika, toda če človeške naglavne uši povzročajo neznosen srbež, verjamem da se to isto dogaja s temi, na naših glodalcih. In kadar jo držim v naročju pičijo - ugriznejo tudi mene. Vidi se le mala pikica, naokrog pa je koža vsa rdeča. Vem kakšen je boljšji pik, toda ta ni tak.

Sedaj v brejosti je ne bom vozila okrog veterinarjev, bom pa šla na veterino sama, da se pozanimam kaj lahko v času brejosti uporabim na njej, da bi ji pomagala rešiti se tega.

Ima kdo morda kakšne izkušnje s tem?
Bi pomagalo kaj drugega.
Frontline combo? Me je malce strah, da bi bilo premočno za brejo budro.

V soboto imam namen dati še en Stronghold in to po 14 dneh, sicer ne pomaga kaj dosti, ampak raje bi se odločila za kakšno bolj učinkovito varianto. Do kotitve imamo še 2 tedna ali kakšen dan več.

Vem, da se prašičkom lahko da Ivermektin, Salamektin ali Imidakloprid. Toda kaj od tega bi res konkretno pomagalo. Pujsa je namreč dolgodlaka in ima precej gosto dlako.

Drugače bom pa še kakšno ujela na glavniček, pa na veterino pod mikroskop.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pigeta
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 31.08. 2015, 23:35
Prispevkov: 266
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2018 00:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, za breje pujsice res ne vem, to bi se bilo treba posvetovati z veterinarjem, ampak mi smo se zajedalcev večkrat uspešno znebili z ivermektinom. Večinoma je šlo za uši, v enem strašnem primeru pa tudi za garje (pujsica je bila starejša, bolehna, in je zaradi garij imela po telesu kraste, ki si jih je do krvi praskala - to opisujem v glavnem, da ti vlijem optimizem, namreč hitro je šlo na bolje in po treh dozah so bile garje dokončno fuč in kraste so se zacelile, hvala ivermektin!!).

Tukaj malo piše o tem, v glavnem mislim, da je morala zgodbe, da potrebuješ strokovno osebo.
http://www.guinealynx.info/ivermectin.html

Praviš, da si našla nekaj osebkov - verjetno so bile nekako prozorno rumene 1-2mm dolge? to so uši. Če ti bo veterinar odsvetoval zdravljenje breje pujsice z ivermektinom, bojo gotovo preskočile tudi na mladičke, ampak potem jih boš pač morala vse zdravit, ko bojo dovolj veliki. Jaz vsekakor upam, da se boste lahko prej lotili!

Za Stronghold mi je ravno zadnjič prijatelj jamral, kako brez haska je pri njegovi muci, tako da... Embarassed

Mimogrede pa mogoče ne bi bilo tako slabo nesti pujsico malo pokazat na veterino, ko je breja - lahko tudi vprašaš, kaj naj narediš, če bi se slučajno kaj zapletlo. (Moja surprise breja pred leti je na srečo skotila brez težav, ampak ni vedno tako.)

Vso srečo! Dolgodlaki pujs
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nenča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.09. 2018, 13:27
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2018 07:16    Naslov sporočila: Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje. Odgovori s citatom

Pigeta, hvala ti za tvojo prijazno obrazložitev na osnovi svojih lastnih izkušenj in za link.

Včeraj sem kontaktirala veterino Animalija v Zagorju, preko sms-a in jim tudi prilepila slikice, kolikor se pač vidi. Ni mi mogla potrditi ali so bolhe ali uši, ampak mi je odgovorila, da če so uši, že en nanos Strongholda pomaga.

Ko bom našla tisto zadevo, saj jo že imam pa sem pozabila kako se reče in ne najdem, za prilepit slikice, da se lahko sem prilepi URL, bom naložila nekaj slikic.

Dejstvo je, da sem lansko leto rešila in oddala 13 muckov. Seveda, da so bili polni bolh in nekateri tudi uši. Jaz vem, da je pujsa prišla k meni polna te zalege, verjetno oboje, ampak vsak pravi, da bi Stronghold pomagal in da moram imeti kakšno gnezdišče kje v stanovanju.

Pa mi ni dalo miru in sem pred nekaj dnevi postavila pod radiator v dnevni posode z vodo in milnico. Po nekaj dnevih sem to vodo precedila. Nekaj mrtvih se je našlo na cedilu.

Poleg tega sem na beli polici nad radiatorjem našla nekaj črnih pikic, ki sem jih z vlažno servieto pobrala in prav tako poslikala. Torej so skočile iz radiatorja, ker jim je bilo prevroče.

Danes bom čez reže zlila vrelo okisano vodo. Spodaj bom nastavila lavorčke.

Omare sem vse že dvakrat premaknila od lani in spodaj vse pomila, ampak res ne vem kje bi se še kaj nahajalo. Ne morem pa dokazat, da je vse to od prej ali šele od takrat, ko je pujsa prišla k meni in so skakale iz nje - bolhe seveda, kajti uši ne skačejo naokrog.

Veterinarka mi je svetovala naj dam še pred kotitvijo še enkrat Stronghold (je varno za breje pujsike), če pa bo šlo na mladičke pa nanje lahko kapnem po 6 tednu po tri kapljice.

Zaenkrat to.

Pujsiki res vsak dan menjam vse v kletki, posebno sedaj, ko pričakuje naraščaj, tako da sem prepričana, da je to na njej in da je hudo trdovratno. So bili pa piki na začetku bolšji (mesto ugriza zateklo in je oteklina trajala), sedaj pa samo pikica na mestu ugriza, v trenutku vse rdeče naokrog in zelo srbeče, ampak čez 5 minut vse izgine.

Upam, da se bo vse rešilo. Me pa zanima Ivermectin, se dobi kot posebno tekočino s tem imenom, ali kot sestavino v tekočini ali kapljicah za nanos? Stronghold namreč vsebuje Salamectin.

Hvala zaenkrat. Bom še poročala kako se stvari odvijajo in upam, da bo novica vzpodbudna tudi za ostale, ne samo zame.

Dolgodlaki pujs Zombi Dolgodlaki pujs
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nenča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.09. 2018, 13:27
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2018 20:56    Naslov sporočila: Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje. Odgovori s citatom



Sem si dala malo posla po forumu in naletela na opis zajedalca - Malofagi.
Kakor sem izvedela preko veterine Animalije, je to ena od vrst uši.

Ampak jaz sem prepričana, da k meni ni prišla samo s tem ampak tudi z bolhami. Punca, ki mi jo je oddala pa noče slišati za kakšne zajedalce, niti da bi kaj pokrenila na svojih. Sad

Torej, mi pravi veterinarka, če je pa to, potem pa Stronghold ne pomaga. In me je napotila k Frontline ali Fiprys sprayu.

Ko pa sem prebrala, da ni priporočljiv za zajce in da lahko celo povzroči smrt . . . Ojoj! Pujsa pa breja, tik pred kotitvijo.

Ampak nekaj moram narediti, da vsaj malo omilim to zalego, če je že v enem tednu ne uničim.

Zgoraj je fotografija kje sem našla gnezdišče teh stvorov na njej. Predolgo mi je bilo potrebno, a bolje dolgo kot nikoli.



Vem, da se slabo vidi, ampak dokaz je bil najden ob česanju z glavničkom.

Jutri grem na veterino in se bom posvetovala kaj lahko dam, da bo varno in da bo delovalo.

Ima še kdo od vas izkušnje? Torej Malofagi.

In sem nekje prebrala kao da je treba imeti v kletki vse samo za enkratno uporabo jaz pa perem vse na 60. Je to premalo?

Kar pa ne gre na to temperaturo pa gre v zamrzovalnik.

Res, ta nadlega ušja je tako zoprna, da misliš, da ne boš nikoli prišel ven iz tega. Upam pa, da bomo zmagale.

Dolgodlaki pujs Zombi Dolgodlaki pujs Jupi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pigeta
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 31.08. 2015, 23:35
Prispevkov: 266
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2018 00:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A si bila na veterini, Nenča, in kaj so rekli? Kako si se potem lotila zadeve?

Zajedalci se radi zadržujejo na določenih mestih na pujsku - blizu oči, ušes, ritke. Tam zadaj je tudi luštno veliko dlake za njih, da se skrijejo. Btw, očarljiva pujsica na sliki. Smile

Jaz sem nekoč dobila v trgovini pujsico, ki je bila cela preplezana z ušmi; dobesedno kjer si dlako razprl, si lahko videl ene 2-3, in ko sem povedala lastniku trgovine, je bil čisto paf. Mi je pa verjel na besedo in potem menda z nekim sprejem pošprical kletko in pujska, ki je še bil tam (! - bila sem zgrožena, ko sem to slišala). Ljudje pogosto nimajo pojma.

Kar se pa tiče kletke, enkratna uporaba haha, spet neki bistroumneži. Jaz perem tiste bombažne pleničke, ki jih imam pod pujsjimi hišicami, na 90. Zajedalci se sicer raje držijo pujsov kot podlage, ampak če te vseeno skrbi, pa lahko brisačke ali karkoli enkrat prekuhaš: daš v en lonec z vodo & pralnim praškom in zavreš na štedilniku, tako so v mojem otroštvu še veselo doma delali s perilom in s tem se super razkuži.

Sorry za pozen odgovor, in držim pesti zate, za pujsico in za naraščaj. Korencek pujs
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nenča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.09. 2018, 13:27
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2019 13:57    Naslov sporočila: Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje. Odgovori s citatom

Pigeta je napisal/a:
A si bila na veterini, Nenča, in kaj so rekli? Kako si se potem lotila zadeve?

Zajedalci se radi zadržujejo na določenih mestih na pujsku - blizu oči, ušes, ritke. Tam zadaj je tudi luštno veliko dlake za njih, da se skrijejo. Btw, očarljiva pujsica na sliki. Smile

Jaz sem nekoč dobila v trgovini pujsico, ki je bila cela preplezana z ušmi; dobesedno kjer si dlako razprl, si lahko videl ene 2-3, in ko sem povedala lastniku trgovine, je bil čisto paf. Mi je pa verjel na besedo in potem menda z nekim sprejem pošprical kletko in pujska, ki je še bil tam (! - bila sem zgrožena, ko sem to slišala). Ljudje pogosto nimajo pojma.

Kar se pa tiče kletke, enkratna uporaba haha, spet neki bistroumneži. Jaz perem tiste bombažne pleničke, ki jih imam pod pujsjimi hišicami, na 90. Zajedalci se sicer raje držijo pujsov kot podlage, ampak če te vseeno skrbi, pa lahko brisačke ali karkoli enkrat prekuhaš: daš v en lonec z vodo & pralnim praškom in zavreš na štedilniku, tako so v mojem otroštvu še veselo doma delali s perilom in s tem se super razkuži.

Sorry za pozen odgovor, in držim pesti zate, za pujsico in za naraščaj. Korencek pujs


Nič hudega za pozen odgovor. Tako ali tako ne morem biti odvisna samo od tega foruma kaj bom in kaj ne bom naredila za pujsiko.
Ja bili sva na veterini Buba v Novem mestu. Žal ni našla nobenega osebka na njej, niti z gledanjem med dlako, niti z lovljenjem na selotejp. Ona pa se praska in jaz tudi, zato je žal kaj dosti ne pestujem, da nebi po stanovanju z obleko prenašala to "golazen".
Veterinarka domneva, da so bežeče pršice (uši, kaj vem), in mi je rekla, da naj preneham s strongholdom, kajti pobije le odrasle osebke, jajčec ali bub pa ne. Posebno sedaj ko je tik pred kotitvijo (uh, še vedno čakamo), je rekla naj ne dam nič nanjo.
Ko bodo mladički stari tri tedne naj pridem z vsemi na pregled in potem bomo nekaj konkretnega pokrenili.
Upam, da jo ta nadlega ne bo motila pri dojenju. Na mladičke bodo pa žal šli.
Jaz vsak dan perem, kot da imam pri hiši dojenčka. Najprej sem na 60, sedaj pa na 90. Po stanovanju sem na nekaterih mestih poškropila z Biokillom, kar mi je tudi svetovala veterinarka, ker se pač rade nastanijo tudi v lesenem pohištvu, med oblačili itd.
Tudi vse hišice sem odstranila. Sedaj ima kartonske škatlice, ki jih vsak dan menjam, ampak bo verjetno res držalo, to je na njej, pa če jaz še tako čistim okolje. Malo pomaga, veliko pa ne, dlake pa ima dovolj, da tam najdejo dovolj zatišja za svoje razmnoževanje.
Upam, da bomo po kotitvi, ko bo čas vse pouredili, posebno pa mladičke, če bo kdo odšel v drugi dom, da bodo imeli mir oni in bodoči lastniki.

Lep dan!
Pujsek je Piggy_love Dolgodlaki pujs
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pigeta
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 31.08. 2015, 23:35
Prispevkov: 266
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2019 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ti uspe ujeti kakšnega od parazitov, ga spravi, da ga boš lahko pokazala naslednjič na veterini! Cool Lahko se tolažiš, da jih vsaj ni toliko, da bi hitro naletela nanje. Anyway, glavno je zdaj, da bo porod šel v redu, potem se boste pa že nekako losali teh nesnag. Držim pesti!

Pujsek teče Srce
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nenča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.09. 2018, 13:27
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2019 11:33    Naslov sporočila: Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje. Odgovori s citatom

Pigeta je napisal/a:
Če ti uspe ujeti kakšnega od parazitov, ga spravi, da ga boš lahko pokazala naslednjič na veterini! Cool Lahko se tolažiš, da jih vsaj ni toliko, da bi hitro naletela nanje. Anyway, glavno je zdaj, da bo porod šel v redu, potem se boste pa že nekako losali teh nesnag. Držim pesti!

Pujsek teče Srce


Hvala za vse lepe želje. Ah, bila sem naročena pri Bubi, a žal praktikantka ni imela popolne evidence. Za takrat sem imela nekaj nalovljenih, a mi ni padlo na pamet - selotejp. Jaz pa sem jo z glavničkom, malo olja in kisa in vode, razčesala in revico vso namastila brez veze.
In te zajedalce imam na sliki, tudi v tekočini so bili, ampak ker sem bila naročena en teden kasneje si s tem nisem mogla pomagati nič.
No, včeraj pa smo dobili zvečer okrog šestih štiri prekrasne mladičke.

http://shrani.si/f/34/7j/3nBZ9fEJ/20190109062627.jpg


Konec meseca, če ne bo prehud sneg, gremo vsi skupaj na veterino.

Pujsek teče Smeško od Patke Pujsek teče
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pigeta
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 31.08. 2015, 23:35
Prispevkov: 266
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2019 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oooooooooo!
Srce Srce Srce Srce Srce
Čestitam!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nenča
Pujsozačetnik


Pridružen/-a: 11.09. 2018, 13:27
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2019 14:12    Naslov sporočila: Bolhe ali uši, to je zdaj vprašanje. Odgovori s citatom

Hvala!!!

Piggy_love Piggy_love
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Miško&Lisko
Pujsopoznavalec


Pridružen/-a: 13.10. 2010, 19:07
Prispevkov: 283
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2019 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No moje pujse imajo uši, in sicer predvidevam, da jih je prinesla Queen, ko smo jo posvojili s sabo. Ker ima svetlo dlako in kožo jih na njej prej nisem opazila, ko pa sem slučajno pregledovala drugi dve pujsi sem jih opazila. Na temni dlaki Hope in Snickers se dobro vidijo. Opazijo se kot belo-rumene živalice, velikosti okoli 2mm, ki se zelo hitro premikajo po dlaki živali. In to so dlakožeri, vrsta uši, ki se hrani z odmrlimi kožnimi celicami in dlako živali. Obstaja tudi vrsta, ki se prehranjuje s krvjo živali vendar so le-te uši drugačne. Vzorec uši sem odnesla k lokalnemu veterinarju, ki je potrdil pod mikroskopom, da gre res za uši. Ker še nikoli nisem imela opravka z paraziti sem se takoj lotila raziskovanja. Poklicala sem na VF v Ljubljano, kjer mi žal niso hoteli dati nobenih informacij v zvezi z nadaljnjim zdravljenjem, so vztrajali, da pridemo osebno tja. Ker pa se mi je zdelo popolnoma nepotrebno izpostavljati pujse vožnji in jim povzročati stres sem se obrnila še na druge vire. Pri društvu, kjer sem posvojila Hope in tudi Queen imajo že veliko izkušenj z odpravljanjem uši in ostalih parazitov, prav tako mi je moja bivša veterinarka za pujske svetovala enako. Naj za zdravljenje uši uporabim ampulo Strongold. Zelo veliko koristnih informacij o zdravljenju parazitov, sem našla na tej spletni strani v hrvaščini http://www.zamorcici.sanja.name/paraziti.html . Zdravilna učinkovina v ampuli Strongold je Selamectin, ki se ga za morske prašičke priporoča dozirati minimalno od 15 do največ 30mg na kilogram telesne teže živali. Ker imam tri pujse sem se po posvetu z veterinarjem odločila, da kupim eno ampulo z vsebnostjo 60mg Selamectina in jo razdelim na vse tri pujse. Cena ampule je kar visoka okoli 13€ je bila. Ta ampula je vsebovala 0,5ml raztopine, zato sem dala Snickers, ki je najtežja 0,2 ml in ostalima dvema vsaki po 0,15 ml raztopine. Za bolj natančno izmerjeno količino sem uporabila iglo, in nato vsaki posebaj razprla dlako do kože na predelu vratu in moj dragi, mi je pomagal nanesti tekočino iz brizge direktno na kožo živali kjer, se zdravilo hitro absorbira. Ker zdravilo učinkuje še 4 tedne po nanosu, naj bi bil enkratni odmerek zadosten, da pokonča celotni razvojni krog uši, tudi jajčeca. Če so pomrla tudi jajčeca bom poročala naknadno, odrasle uši definitivno so Smile. Zdravljenje uši pri morskih prašičkih je možno tudi z Ivermectinom, kjer je tudi potrebno biti pazljiv pri doziranju( 0,2 mg Ivermectina na kilogram telesne teže) in postopek je potrebno ponoviti še 2x na 7-10 dni od prvega odmerka. Po pogovoru z Pigeto iz foruma tako zdravijo na VF v Ljubljani, kjer kapnejo nekaj kapljic Ivermectina na kožo tilnika živali.

Da zaključim, uši pri morskih prašičkih niso nič groznega in se jih da hitro znebiti. Nekaj truda pa moramo tudi vložiti v bivalno okolje pujskov in vse fino dezinficirati. Jaz sem to naredila kar z mešanico alkoholnega kisa in vode, ter lesene hiške sem dala kar v pečico zapeči na 100°C, da res ni več ničesar v okolici, kar bi lahko imelo uši. Flis v kletki pa tudi perem na 60°C kar pobije tudi kakšne pršice in podobno. Sicer uši ne preživijo izven gostitelja vendar vseeno, za vsak slučaj ne škodi. Wink

Upam da komu v prihodnje te informacije koristijo. Lp od mene in mojih pujsik Smile Piggy_love
_________________
Hope & Snickers.<3
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Morski prašički Seznam forumov -> Zdravje in nega Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.